Over
Mijn naam is Ráchel Jonkers, hoogsensitief, ADHD’er, kattenmoeder, social worker en ik coach hoogsensitieve mensen die er klaar voor zijn om deze gevoeligheid optimaal te benutten. Samen met jou kijk ik graag naar hoe jij kan leren om jouw leven met HSP makkelijker, mooier en leuker te maken. Niemand is zo dapper als iemand die kwetsbaar durft te zijn!

Een loopbaan met HSP
Een kwetsbaar vogeltje, zo noemde mijn omgeving me ook wel als kind. Grote emoties: héél hard lachen maar een flink potje janken was mij ook niet vreemd. En nog steeds niet. Een dappere dodo wel, die altijd wou laten zien dat ze iets kan, iets durft en graag waardering ontvangt voor haar prestaties.
Als kind was ik altijd al begaan met anderen, het maakte me iets uit wat anderen dachten en voelde. Nauwlettend hield ik alles in de gaten, om vervolgens in gedachte te verzinken en zoals mijn schoolrapport vaak vermelde zat ik vaak uit het raam te staren. Ik was een makkelijk doelwit voor pesterijen omdat ik graag aardig gevonden wou worden en niet echt van me af beet. Want stel je voor dat ik iemand zou kwetsen of mensen boos zouden worden?!
Zand in m’n schoenen, kleding labeltjes of dik gestikte naden, plakkerigheid op mijn huid, het kon mij totaal van slag maken en een reden zijn om totaal niet bezig te zijn met hetgeen waar ik mijn aandacht bij moest houden.
Maar gaf je me knutselspullen en de ruimte om mijn fantasie de vrije loop te laten dan kon ik uren in trance zijn van hetgeen wat mijn hoofd mijn handen liet maken. Vervolgens leek niemand te snappen hoe ik tot mijn ideeën kwam, maar ey, slecht waren die ideeën niet.
Ik voelde me altijd al anders dan de rest, en dit bleek ik ook zo te zijn. Toch kwam ik daar behoorlijk laat achter.
Een wilde combinatie van HSP en ADHD bleken hoofdbestanddelen van mij te zijn. Totdat ik ontdekte dat ik hoogsensitief was dacht ik altijd dat ieders hersenen en zenuwstelsel werkte zoals die van mij maar dat ik er gewoon niet mee om kon gaan, dat ik het gewoon minder goed deed. Boy was I wrong! Ik ontdekte dat ik mezelf veel te veel op mijn omgeving afstemde waardoor ik voorbij ging aan mijn eigen wensen en eigen belevingswereld. Ik wist niet eens hoeveel mensen er zoals mij zijn maar dit ook vaak niet tot uiting laten komen.
Ik meende dat kwetsbaarheid iets slechts was, iets wat je weg moest stoppen en aan niemand moest laten zien, want dan nemen ze allemaal een loopje met je. Nu weet ik gelukkig al een lange tijd dat kwetsbaarheid het moedigste en krachtigste is wat je met een ander kan delen en het anderen ook uitnodigt om dit stukje van zichzelf meer aan anderen te tonen. Gevoeligheid betekent niet dat je zwak bent, gevoeligheid betekent dat je een kleurrijke innerlijke belevingswereld hebt waarbij je net iets beter op je eigen grenzen moet letten.
Ik wist nooit wat ik wilde worden, wat ik wou doen, wat ik niet wou doen, of wat überhaupt bij mij paste. Deze beslissingen liet ik aan anderen over of ik volgde klakkeloos advies op. Mijn eigen keuzes maken leek niet eens een optie voor me. Hoe wist ik dan of ik het goed deed?
Ik deed een bouwopleiding, ging naar de kappersschool, had talloze baantjes in een erg korte tijd, maar nergens voelde ik me echt thuis. Het stond te ver van mij als persoon af, ik miste een stukje bezieling in de dingen die ik deed. Eigenlijk had ik nooit gedacht aan hulpverlener worden of een HBO opleiding volgen, voor zover ik op de hoogte was moest je daar heel stoer en stabiel voor zijn en héél goed kunnen leren. Maar toen wat vriendinnen me eenmaal meesleepte naar een open dag om naar deze opleidingen te kijken was ik in één klap om, ik wist het meteen: dit is waar mijn hart sneller van gaat kloppen.
Eenmaal op de opleiding bleek dat ik juist heel goed kon leren maar een nogal specifieke concentratie heb. Mijn aandachtstekortstoornis bleek helemaal geen belemmering te zijn zolang ik doe wat IK interessant vind, wat MIJ blij maakt en op een plek waar ik me helemaal thuis voelde. Ik had het idee dat ik eindelijk op de plek was waar ik moest zijn. Al 22 herfsten waren verstreken voordat ik dit gevoel eindelijk kreeg maar vanuit daar begon ik een enorme inhaalslag te maken. Helaas enigszins belemmert door een chronische ziekte die zomaar ineens om de hoek kwam kijken maar ook het ziek zijn bleek me te helpen in het stellen van de juiste grenzen en te leren wat écht belangrijk in het leven is. Inmiddels ben ik een groot kind van 30 met een oude ziel, met heldere doelen voor ogen en eindeloos veel dromen om nog te verwezenlijken.
Veel hoogsensitieve mensen stoeien al hun hele leven met hun plekje binnen de maatschappij vinden, we zijn nou eenmaal mensen die alles vanuit ons gevoel doen. Ons gevoel staat nooit los van ons werk, onze contacten, projecten en noem maar op. Gehoor leren geven aan je gevoel en weten hoe je hier zelf zo duurzaam mogelijk mee om kan gaan en het verder kan ontwikkelen is echt wel een pittige klus. Maar jij bent jouw eigen levenswerk, een forever work in progress, en dit is een prachtige en leerzame reis. Als jij extra hulp nodig hebt om te vinden wat de volgende afslag in jouw reis moet zijn en beter wil leren hoe jij er voor jezelf kan zijn dan vrees niet om hulp te vragen! Niemand is gemaakt om alles alleen te doen en iemand je hulpvraag toevertrouwen is een prachtig compliment. Pak het leven bij de ballen en kies voor jezelf, als ik je daarbij kan ondersteunen schroom dan niet om het contactformulier in te vullen.
Hoog sensitief
15 tot 20 procent van de mensen zijn hoog sensitief en ervaren hier op regelmatige basis mentale klachten door. Heb jij ook het gevoel dat je geen filter hebt op welke prikkels jij binnen krijgt? Heb je wel eens het gevoel dat mensen of ruimtes je energie onttrekken? Of kun je juist helemaal opladen van de dingen die jij fijn vindt om te doen? Dat zijn allemaal kenmerken van hoog sensitiviteit!
Natuurlijk ervaart iedereen deze gevoelens wel eens, en dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat je ook hoog sensitief bent. Hoog sensitiviteit uit zich op vele manieren en in de loop van de jaren leren we daar ook op onze eigen manier vorm aan te geven. Toch gebeurt het vaak dat hierdoor belemmerende gedachte/gedragspatronen ontstaan die moeilijk te doorbreken zijn. Óf je weet al jaren niet hoe je met bepaalde emoties of gedragingen om moet gaan en bent er aan toe om hier eens wat dieper op in te gaan. Ik kan je helpen bij de zoektocht naar wat jij nodig hebt.
Voordat ik wist dat ik hoog sensitief ben had ik veel vragen over mijzelf en begreep de wereld ook nog niet zo goed. Mijn zachtaardigheid en kwetsbaarheid zorgden er voor dat ik in situaties terecht kwam waarin ik me niet prettig voelde en zo was ik vooral bezig met de mensen om me heen tevreden houden. Toen iemand me er op wees dat ik wel eens hoog sensitief kon zijn ben ik meteen onderzoek gaan doen, en zo belandden veel puzzelstukjes op hun plek. Maar dan wel in een legpuzzel van 1000 stukjes.
Sindsdien ben ik veel bewuster geworden van mijn eigen gedrag en heb ik ook geleerd hoe ik de mooie kanten van hoog sensitiviteit juist kan benutten om mijn dromen te verwezenlijken. Uiteraard blijf je altijd in ontwikkeling en ben je nooit uitgeleerd, maar bewustwording creëert de mogelijkheid om doelgericht aan jezelf te gaan werken. En nu help ik anderen bij dit mooie en uitdagende proces!
Als hulpverlener en coach vind ik het belangrijk om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven zodat het contact met jou echt en oprecht is. Coaching hoort zich aan te sluiten op jou, niet alleen jij op de coaching. Samen beslissen we wat de juiste stappen voor jou zijn, wat jouw prioriteiten zijn en waar jij je prettig bij voelt. Alles gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling en het leren inzetten van jouw kwetsbaarheid als een ware superpower!