Selecteer een pagina

Ik vind het als HSP coach erg belangrijk om niet enkel uit te gaan van iemands sensitiviteit maar juist ook aandacht te hebben voor een persoon in totaliteit.
Dit is heet ook wel Holisme. Alle gedachten, emoties, verlangens en het lichaam zijn met elkaar verbonden. Alles heeft invloed op elkaar en er moet een gezonde balans zijn.
Vaak wordt er door psychiaters en psychologen vooral gekeken vanuit vastgestelde diagnoses. Ik geloof echter dat iemand hoe dan ook meer is dan een diagnose en dat er verder gekeken moet worden.

Voor mij duurde het toch een tijdje voordat ik door had hoe erg mijn lichamelijke staat verbonden is aan mijn mentale staat van zijn. Wanneer ik overprikkelt ben heb ik dit niet altijd in de gaten waardoor mijn lichaam ingrijpt. Als kind had ik áltijd onverklaarbare buikpijn, moeder nam me telkens mee naar de huisarts, bloedprikken, onderzoeken; het resulteerde in niets. Inmiddels begrijp ik dat hier spanning en overprikkeling aan ten grondslag lag maar ik werd gewoon altijd gezien als een druk en praatgraag meisje.
Inmiddels weet ik dat mijn reuma, met name de Fibromyalgie, aangeeft wanneer ik mentaal overprikkelt ben. Meestal heb ik plotseling een boze voet, knie of heup.
En hoe minder ik luister naar deze symptomen des te erger de klachten worden, net zo lang tot ik de tijd neem om te rusten en te herstellen. Maar het begint dus allemaal mentaal.

Luister naar het samenspel tussen lichaam en geest en je zult zien dat hier een boodschap voor je in zit! Als je hoog sensitief bent heb je meer prikkels te verwerken dan een gemiddeld persoon en erg vaak zie je ook dat HSP’ers kampen met lichamelijke kwaaltjes die maar niet over lijken te gaan. Heb jij het idee dat je last hebt van een holistische disbalans? En zou jij graag meer bewustwording willen creëren om zo beter met je hoofd én je lijf om te gaan?