Selecteer een pagina

Het klinkt zo logisch; we raken overprikkeld via onze zintuigen. De 5 zintuigen die we dagelijks gebruiken zijn horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Met deze zintuigen ontvangen we “stimuli” oftewel “prikkels”. Deze prikkels brieven informatie door aan onze hersenen om ons zowaar gelijktijdig deze lichamelijke sensaties te geven. Overprikkeld raken we dus ook via deze wegen! Heb jij er wel eens over nagedacht via welke zintuigen jij het snelst overprikkeld raakt? Op welk zintuig heb jij een minder goede filter of lijken dingen juist nog harder binnen te komen?

Ik heb zelf mijn reukvermogen altijd als een aangenaam sterke zintuigelijke sensatie ervaren, deze brengt mij over het algemeen vooral plezier: ik kan mezelf goed laten ontspannen met de juiste wierrook, geurkaarsen, parfum, geurstokjes en zo kan ik nog wel even doorgaan! Ondanks dat ik niet snel overprikkelt raak via mijn reukvermogen kan een erg penetrante lucht die ik echt héél vies vind mijn gedachten blokkeren. Wat ik ruik overheerst om dat moment en het onderbreekt mijn gedachte waardoor ik slechter uit mijn woorden kom of vergeet waar ik over aan het praten ben. Maar over het algemeen is dit mijn prettigste zintuig!

Via mijn ogen raak ik vooral makkelijk overprikkeld door fel licht, de oplossing daarvoor is simpel: ik draag erg vaak een zonnebril. Al is het bewolkt, als ik voel dat het niet meer lang duurt voordat ik overprikkeld ben dan ga ik door weer en wind met mijn zonnebril op!

Geluid is een wat specifiekere prikkel die ik zelf ook nog aan het uitvinden ben. Wel weet ik dat ik geluid niet goed kan filteren; als ik praat en er is muziek op de achtergrond of iemand anders begint te praten dan kan ik letterlijk niet verder praten. Ten minste, niet in fatsoenlijk Nederlands. Ik brabbel vaak iemand na of kom niet meer uit mijn woorden. Ook bepaalde soorten muziek hebben een minder prettig effect op me, maar ook heeeeeeeel veel muziek en geluiden hebben een positieve invloed op me! Dit zelf onderzoeken is eigenlijk best wel leuk, ik maak op spotify muzieklijstjes op basis van hoe ik geprikkeld wil worden of juist niet. Als je een echte muziekliefhebber bent is dit een uiterst vermakelijke activiteit waar je later veel profijt van kan hebben!
Luister eens met andere oren naar je lievelingsmuziek en bedenk je welke klanken, tempo en instrumenten jou een prettig gevoel geven en wat juist niet.
Veel mensen die overprikkeld raken door geluid of veel geluiden door elkaar maken gebruik van een noise canceling koptelefoon, zodat je wanneer je maar wil het geluid kan dempen of juist naar die handige lijstjes op spotify die je gemaakt hebt kan luisteren!

En dan voelen. Voelen kun je onderverdelen in 3 aparte waarnemingen van de zintuigen, namelijk nociceptie (pijn), tastzin (aanraking/druk) en thermoceptie (warmte en kou). Ieder persoon heeft hier zijn eigen voorkeuren in. Sommige mensen vinden hitte heerlijk en zoeken ter ontspanning de sauna op, andere mensen hebben liever dat het koud is waarbij ze zelf de temperatuur kunnen reguleren met kleding en dekentjes.

Heb jij er al eens over nagedacht welke zintuigelijke waarnemingen jou voorkeur hebben en welke zintuigelijke prikkelingen juist hard binnen komen? Zo niet: tijd om hier eens even goed bij stil te staan, al helemaal als je HSP bent! Je kunt door deze bewustwording de dagelijkse hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt reduceren of sturen zodat je meer energie overhoudt.