Selecteer een pagina

Al jaren achter elkaar blijkt uit onderzoek dat Deense mensen de meest gelukkige mensen ter wereld zijn. Toen ik dit voor het eerst las won het meteen mijn interesse. Hoe kan dat nou?! Een landje vlakbij Nederland lijkt IETS te doen wat hen veel gelukkiger maakt dan de rest van de wereld. Toen ik mezelf hier wat meer in verdiepte bleek dit met “Hygge” te maken te hebben. Hygge is onlosmakelijk verbonden met de Deense levensstijl, we hebben geen letterlijke vertaling voor het woord maar je kan het vergelijken met “gezelligheid”.
Maar dan heel bewust. Even dat momentje voor jezelf nemen of een fijn moment met vrienden en familie creëren. Al is het maar een uurtje, het is een moment om op te laden en de rest van het leven even los te laten. Deze momenten zijn zéér belangrijk voor je mentale welzijn, maar wij Nederlanders zijn daar toch iets minder goed in dan die Denen.
Ga eens na voor jezelf: hoe vaak besluit je nou echt om jezelf even helemaal af te sluiten van werk en verantwoordelijkheden en helemaal in een moment met jezelf of samen met anderen te duiken? Dit doen we eigenlijk veel te weinig.
Ik probeer inmiddels dagelijks een “hyggelig” moment voor mezelf in te bouwen. Hiervoor heb ik eerst op papier gezet wat hygge voor mij betekent, aangezien dit voor iedereen anders kan zijn.
Voor mij is Hygge:

– Luisteren naar de regen tegen het raam met een kopje thee, onder een dekentje, met wierrook en kaarsjes aan met mijn lievelings muziek (bij voorkeur op LP)
– Met vrienden verhalen uitwisselen en muziek luisteren onder het genot van een hapje en drankje
– S’ochtends met de katten in bed;
– Nieuwe muziek ontdekken en concerten bezoeken.

Wat is hygge in jouw leven? Hier is nog een extra video waar hygge in uit gelegd wordt!

Boekentips! :
– “Hygge, the danisch art of happiness” Marie Tourell Soderberg, 2016.
– “Little book of Hygge” Meik Wiking, 2016.