Selecteer een pagina

Ik kan me geen leven zonder ze bedenken: dieren! De puurheid, eerlijkheid en onvoorwaardelijke liefde die je van ze krijgt is onbetaalbaar (hoewel ik benieuwd ben wat de schade aan de kerstboom dit jaar gaat kosten). Opvallend is dat mensen die hoog sensitief zijn vaak een bijzondere connectie met dieren hebben. HSP’ers voelen vaak een intense band met dieren maar lijken dieren ook vaak beter te begrijpen dan mensen die niet hoog sensitief zijn. En eigenlijk is dit heel logisch!

Hoog sensitieve personen zijn erg analytisch en kunnen haarfijn kleine verschillen in mensen hun gedrag waarnemen en dit is vaak ook van toepassing op dieren. Dieren laten in hun houding vaak veel merken als het gaat over hun welzijn en hoe zij zich voelen met betrekking tot een situatie of een persoon. Denk aan de stand van hun oren, staart, hoe ze lopen, kijken, de geluiden die ze maken en ga zo maar door.
HSP’ers hebben daarnaast ook een groot empathisch vermogen en dieren hebben dit vaak goed door. Ze zoeken empathische mensen automatisch op omdat hun gedrag vaak meer resultaat als gevolg heeft; ze voelen zich begrepen. Op deze manier is het makkelijk(er) om een band met een dier op te bouwen.

Ook voelen hoog sensitieve mensen zich vaak snel overprikkeld in gezelschap van mensen.
Sociale onzekerheden, conflicten en spanningen, verwachtingen… het vraagt veel energie.
Bij dieren ervaren we een stuk minder verwachtingen, zij oordelen nou eenmaal niet over wie je bent, waar je vandaan komt, waar je naartoe wilt, hoe je er uit ziet en wat je sociale status is.
Dieren houden onvoorwaardelijk van je en zijn áltijd blij om je te zien en vragen weinig energie, bij uitstek goed gezelschap dus voor de HSP’ers die niet iedere dag menselijke gezelschap hoeven te hebben maar zich toch stiekem wel eens een beetje alleen voelen hierdoor.
Daarnaast kun je oneindig veel liefde van die wolzakken ontvangen én bieden ze ook de mogelijkheid om met hen te ontprikkelen. Kijken naar de speelse voorstelling die ze je geven met hun speeltjes of maatje, de tevreden geluidjes die ze maken alleen al als je naar ze kijkt, met je vingers door die zachte vacht kroelen of die schattige pootkussentjes masseren, wie raakt daar nou niet ontspannen van?! Ik wel in ieder geval 😊 Is het je trouwens al ooit opgevallen dat de pootkussentjes van katten ondersteboven beertjes zijn? Now you know!

 

Mijn naam is Ráchel Jonkers, sociaal pedagogisch hulpverlener, ervaringsdeskundige en  hoogsensitiviteit coach. Kun jij wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? Neem contact op via het contact formulier of mail jouw hulpvraag naar info@tourmalinecoaching.nl of bel 0638408842.