Selecteer een pagina

We willen het, we haten het, we vrezen het, we smachten er naar of we kijken er compleet voor weg. de liiiieeefffdeeee! Oh, wat maakt het altijd toch veel los. Het vinden en ervaren van ware liefde is toch wel een van de hoogste doelen in het leven van een mens.
Maar hoe werkt dat eigenlijk als je hoogsensitief bent? Is liefde anders voor HSP’ers tegenover niet-HSP’ers? Het antwoord is: ja!

Laten we voorop stellen: liefde is voor ieder persoon anders! Liefde is abstract en is niet in een gietvorm te proppen, het ziet er voor iedereen anders uit. Toch zijn er in grote lijnen een aantal duidelijke verschillen en meer voorkomende struggles.

Funfact numero uno: uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen sneller verliefd zijn! En dat heeft gek genoeg vooral te maken met externe prikkels. Zoals jullie in mijn andere blogs hebben kunnen lezen hebben HSP’ers een slechte filter op hun hersenen waardoor ze erg veel prikkels binnen krijgen en moeten verwerken. Wanneer iemand fysiek erg geprikkeld wordt is de kans ook groter dat zij zich sneller aangetrokken voelen tot iemand. Die prikkeling kan door vanalles veroorzaakt worden: een flink potje sporten, een conflict, een erg drukke omgeving, iets doen wat je enorm spannend vindt, drank of drugsgebruik enzovoort. Wanneer we door dit soort ervaringen geprikkeld worden zullen we gemiddeld genomen ook sneller verliefd worden of ons aangetrokken voelen tot een persoon die op dat moment in de omgeving is. Kun jij je meteen zo’n situatie voor de geest halen waarin je opeens iemand woest aantrekkelijk vond zonder overduidelijke aanleiding? Wie weet heeft dit wel te maken gehad met de overload aan externe prikkels!

Daarnaast zijn er ook nog wat minder gezonde redenen waardoor HSP’ers sneller verliefd worden. Het is namelijk zo dat hoogsensitieve mensen vaker dan gemiddeld met een laag zelfbeeld stoeien waardoor zij snel vallen voor iemand die genegenheid en goedkeuring toont. Daarom is het voor HSP’ers een goed idee om eerst aan hun zelfbeeld te werken en leren deze waardering uit zichzelf te halen voordat ze zich afhankelijk maken van een relatie. Vaak zie je ook dat de mensen met een laag zelfbeeld mensen aantrekken die hier op een manipulatieve manier op inspelen waardoor hun zelfbeeld nog slechter wordt en ze nog afhankelijker worden. Maar daarnaast heb je ook de relaties die soms iets té comfortabel zijn. De relatie waarin je verdrinkt in je liefde voor je lievelingsmens, alsof het je persoonlijke drug is.
Een relatie die verslavend is, en dat is net zo goed niet gezond. Iemand wordt op die manier je leven, en wanneer je leven beentjes krijgt kan het dus ook van je weg lopen. HSP’ers die zulk soort situaties in de liefde hebben meegemaakt kunnen daardoor juist weer helemaal de andere kant op schieten: ze bouwen een dikke kasteelmuur om zich heen, plempen er wat hongerige Fata Morgana krokodillen voor én alles heeft prikkeldraad mét stroom. Dan moet iemand sloopkogel-vormig en van titanium zijn om daar nog doorheen te komen.
Maar nog vaker zal een HSP’er die gekrenkt is in zijn eigenwaarde moeite hebben met alleen zijn, ze hebben een ander nodig om zich veilig te voelen omdat zij deze veiligheid niet in zichzelf kunnen vinden. Maar het is juist heel belangrijk dat je leert tijd met jezelf door te brengen als je hoogsensitief bent! Dit leert je dichter bij jezelf te blijven, het maakt je sterker en er is minder kans op die afhankelijkheid.

Maar liefde is natuurlijk niet alleen maar oppassen geblazen! Liefde is het mooiste wat er is als je de juiste partner hebt gevonden om alle liefde die je in je hebt mee te delen.
Als het goed zit dan heb je aan een HSP’er ook een erg toegewijde en liefdevolle partner. Omdat hooggevoelige mensen hun emoties intenser ervaren zijn zij vaak ook intenser in hun verliefdheid. Ze kunnen lekker rond bubbelen in hun roze wolk en iedere vezel in hun lijf verlangt naar die ene persoon. Hoogsensitieve mensen hechten veel waarden aan diepgang, ze kunnen eindeloos praten over hun gevoelsleven en kunnen daardoor weer meer dan gemiddeld een hoog niveau van intimiteit bereiken. De onderlinge communicatie is van groot belang en een hoogsensitief persoon zal goed letten op verbale en nonverbale seintjes van zijn of haar partner om zo de communicatie te verbeteren. Ze weten vaak een huiselijke en warme sfeer te creëren en zijn creatief binnen een relatie met als doel om hun partner gelukkig te maken.

En dan vragen velen zich af; wat werkt nou het beste? Als HSP’er een relatie hebben met een andere HSP’er? Of juist met iemand die niet hoogsensitief is? Aan beide combinaties zitten voordelen en nadelen. Wat bij jou past is niet alleen afhankelijk van hoe hoogsensitief je bent maar ook van je opvoeding, levenservaringen en jouw persoonlijkheid. Gemiddeld genomen kunnen we wel tot een aantal conclusies komen.

HSP + HSP: het fijne aan een relatie met een andere HSP’er is dat er onderling veel begrip zal zijn. Omdat je allebei gevoelig bent voor prikkels is er een lagere drempel om uit te spreken dat iets even niet lukt of dat je even een momentje nodig hebt om bij te komen. De ander snapt uit eigen ervaring hoe het is om overprikkeld te zijn en zal geneigd zijn hier rekening mee te houden. Hierdoor zal je minder snel in conflict met elkaar raken en zal onbegrip minder snel voorkomen. Doordat beide partners behoefte hebben aan diepgang en de ruimte voelen om hun gevoel te uiten zal een relatie makkelijk diepgang krijgen. Toch kan het lastig zijn wanneer beide HSP’ers conflictvermijdend zijn. In iedere relatie is er namelijk sprake van irritaties of onenigheid. Op het moment dat dit niet uitgesproken wordt omdat beide partners conflicten lastig vinden ontstaat de kans dat er gepiekerd gaat worden, er onnodige aannames worden gedaan waardoor je een balletje emotie wordt. Dit is niet nodig natuurlijk! In iedere relatie is het een goed idee om een aantal communicatie regels met elkaar af te spreken. Spreek naar elkaar uit wat jullie fijn vinden en niet fijn vinden in de communicatie, al helemaal als het om gevoelige zaken gaat. Zo is er de drempel lager om een gesprek aan te gaan over hetgeen wat je dwars zit omdat je handvatten hebt om dit op de juiste manier over te brengen. “Ik ben gewoon zo” gaat hier niet op, een relatie is geven en nemen en communicatie is de basis. Als je hierin elkaar niet kan vinden of niet bereid bent te groeien en jezelf op de ander af te stemmen zal er vroeg of laat vanzelf ruis op de lijn komen.

HSP + NIET HSP: Een relatie tussen iemand die hoogsensitief is en iemand die dat niet is heeft 1 overduidelijke uitdaging: het verschil in het prikkelingsniveau. Het is namelijk ook gewoon erg lastig te begrijpen hoe het voelt om totaal overprikkeld te zijn in pak ‘m beet tien minuten. Al helemaal als je zelf de hele dag ondergedompeld kan worden in prikkels en dan ‘s avonds gewoon nog even lekker een stampvolle kroeg in kan duiken en nog uit je woorden kan komen ook. Wat dan belangrijk is is dat er op zijn minst de wil is om het te begrijpen. je hoeft het zelf niet te voelen om begrip te tonen. Vertrouwen hebben in dat je partner iets aangeeft omdat het echt te veel is en niet om aandacht te trekken of als smoesje om ergens niet aan mee te doen is een belangrijke voorwaarde. Voor de HSP’er is het dan ook belangrijk om te begrijpen dat je partner soms teleurgesteld is als hij of zij graag iets samen had willen ondernemen. Die teleurstelling betekent niet dat jij persoonlijk iets fouts hebt gedaan, het betekent dat je op je grenzen hebt gelet en je partner gewoon heel graag iets met jou samen had willen doen omdat jij jij bent. Schuldgevoel is nog wel eens iets wat weggenomen moet worden met bevestigende woorden van de niet hoogsensitieve partner. Anders gaat de HSP’er zich al gauw een last voelen wat meestal leidt tot het niet aangeven van overprikkeling, over de eigen grenzen gaan en als daar een meltdown uit voort komt kan dit voor degene die niet hoogsensitief is een totale verrassing zijn. Als hoogsensitief persoon is het belangrijk om aan te geven wanneer je even alleen moet opladen, en het is aan de niet-HSP’er om te begrijpen dat dit geen afwijzing is maar juist belangrijk om vervolgens wel de mogelijkheid te hebben om op een fijne manier samen tijd door te brengen. Wanneer de HSP’er zich veilig voelt om hierover te communiceren ontstaat er vanzelf ook meer ruimte en vertrouwen om met de persoon die niet hoogsensitief is eens een stap uit de comfortzone te gaan en een prikkelrijkere omgeving op te zoeken die normaal als spannend wordt ervaren door de HSP’er. Ook voor deze combinatie geldt; het is altijd goed om een aantal communicatieregels op te stellen om misverstanden te voorkomen!

Er zijn ontelbare voorbeelden van prachtige en functionele relaties tussen mensen die ontzettend van elkaar verschillen maar juist elkaars yin to the yang zijn, maar IEDERE relatie vraagt tijd, aandacht en aanpassingsvermogen. maar 1 ding staat vast: LOVE = LOVE. punt. uit.

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog of een onderwerp waar jij heel graag meer over wil lezen?! Schroom niet om me een berichtje te sturen en wie weet behandel ik jouw vraag of onderwerp in een volgende blog!

Regenbooghartje,
Ráchel

Mijn naam is Ráchel Jonkers, sociaal pedagogisch hulpverlener, ervaringsdeskundige en  hoogsensitiviteit coach. Kun jij wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? Neem contact op via het contact formulier of mail jouw hulpvraag naar info@tourmalinecoaching.nl of bel 0638408842.