Selecteer een pagina

Big oofff. Opnieuw strengere corona maatregelen. Mensen beginnen als katten in het nauw terug te vechten tegen de maatregelen die nodig zijn om ons te beschermen tegen het virus.
En ergens is het nog logisch ook. Want hoe weet je wanneer dit ophoudt? We dachten dat de overheid goed voorbereid zou zijn op die tweede golf en nu blijkt er nog in vanalles gebrek te zijn. Het is rete ingewikkeld en totaal onvoorspelbaar. Vorige week schreef ik een blog over hoe we de herfst- en winterperiode mentaal sterker door kunnen komen, maar deze week wil ik het hebben over hoe we beter alleen kunnen zijn. Want door de eerste helft van dit jaar weten we inmiddels hoe pittig zo’n noodzakelijke lockdown kan zijn.
We hebben ons door de verveling heen moeten bijten en zijn stiekem al best gewend geraakt aan meer tijd met onszelf doorbrengen, maar voor velen geldt dat dit nog niet van harte gaat. Hoe leer je beter alleen te zijn? In deze blog ga ik je hier wat meer over vertellen.

Wat zegt het nou eigenlijk over je? Wel alleen kunnen zijn, niet alleen kunnen zijn.
Zegt dit iets over hoe sociaal capabel je bent of niet? Ik heb ‘m regelmatig voorbij horen komen; “Ik ben graag alleen dus eigenlijk ben ik niet zo sociaal”. Say whuuuttt.
Beste mede-einzelganger: Hoe sociaal jij bent hangt niet af van hoe vaak je onder de mensen bent maar van hoe je mensen bejegent wanneer je wél in gezelschap bent. Hoe begaan je bent met anderen, hoe bereid je bent anderen de dupe te laten worden om een comfortabele keuze voor jezelf te maken, de mate waarin je interesse toont en anderen liefhebt. De hoeveelheid tijd die je doorbrengt met anderen zegt niets over de waarde van jou als vriend. Het zegt hoogstwaarschijnlijk wel dat je introvert bent, wat betekent dat je alleen oplaadt. Extraverte mensen daarentegen laden op in gezelschap.
Jarenlang dacht ik dat ik erg extravert ben doordat ik “aanwezig” ben als ik in gezelschap ben door mijn adhd. Maar nadat ik in gezelschap ben geweest heb ik ook dringend mijn alone time nodig om bij te komen, wat staat voor introversie. De introvert die overkomt als extravert.

Wat veel mensen niet weten is dat introversie en extraversie niet gaat over hoe aanwezig je bent, hoeveel je aan het woord bent, hoeveel vrienden je hebt en of je wel of niet het feestnummer bent tijdens een verjaardag. Natuurlijk zijn er typerende kenmerken voor introversie en extraversie maar weet dat deze niet per se definiërend zijn.
Carl Jung bedacht de termen introvert en extravert bij het ontwikkelen van zijn persoonlijkheidstypologie. Introverte mensen hebben de neiging om zich van mensen weg te bewegen om op te kunnen laden, terwijl extraverte mensen naar mensen toe bewegen om energie te krijgen. Uiteraard is dit per persoon weer iets anders en zijn er ook weer uitzonderingen op de regel. Ik als introvert heb ook mensen in mijn leven waar ik weinig energie aan verlies en die ik makkelijk om me heen kan hebben tijdens het opladen. Aan de andere kant geldt voor veel extraverte mensen dat er genoeg mensen zijn waar ze wel energie aan verliezen omdat het simpelweg niet de mensen zijn die zij zelf zouden kiezen als vriend.

Je zou denken dat deze quarantaine voor introverte mensen easy peasy is, toch is verplichte afstand een stuk moeilijker als je het mij vraagt. Je wilt toch graag de keuze hebben om wel of niet onder de mensen te zijn ook al ben je graag alleen. Maar als we dan toch alleen MOETEN zijn en voorlopig onze sociale contacten moeten beperken; laten we massaal oefenen met functioneel alleen zijn! Yup, dat zei ik echt.

Om tot de kern van jouw zijn te komen, jezelf écht te leren kennen en te weten waar je bezieling ligt is het belangrijk om alleen te kunnen zijn. Eenzaamheid kan creativiteit en inspiratie brengen doordat je met jezelf moet uitvechten welke keuzes je wilt maken. JOUW keuzes zonder invloed van je netwerk. Alleen zijn dwingt je om uit je comfortzone te stappen doordat je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor iets waar enkel jij over nagedacht hebt en waar jij wellicht écht naar verlangt. Ik hoor je denken: maar Ráchel, kiezen voor wat je zelf wilt is toch niet uit je comfortzone?! Oh jawel, voor veel HSP’ers is het veel uitdagender om geen rekening te houden met anderen of zich te laten beïnvloeden door meningen van buitenaf. We zijn pleasing en sociaal ingesteld en neigen ons schuldig te voelen als we dit een enkele keer niet doen.

Hoog sensitieve mensen zijn extra gevoelig voor hun omgeving en de verwachtingen die daarbij horen. Logisch ook, want uit het voldoen aan verwachtingen komt goedkeuring en waardering voort en dat is iets waar iedereen lekker op gaat toch!
Helaas geldt ook voor veel hooggevoelige mensen dat zij zich afhankelijk maken van deze waardering en goedkeuring. Op het werk, in vriendschappen, familierelaties, romantische relaties, fysiek, mentaal etcetera. En dat terwijl ieders visie toch iets (of heel veel) anders is.

Je leest het waarschijnlijk al tussen de regels door, maar op deze manier komen HSP’ers regelmatig compleet in de knoop met zichzelf. Want je wilt het zó graag voor iedereen goed doen, whatever it is. Maar doordat ieders mening over wat goed is verschilt maak je het jezelf ook onmogelijk om hieraan te voldoen. Het is een onrealistische eis die we veel te makkelijk stellen aan onszelf. En tegelijkertijd hoeven we helemaal niet te voldoen aan die verwachtingen van anderen, het is iets wat we zelf willen door onze hunkering naar erkenning. Dit kost onwijs veel energie en levert bijzonder weinig op.

In deze bizarre corona tijden is de comfort en waardering die we bij anderen halen soms dus ook ver te zoeken. Mensen hebben het zwaar wanneer ze alleen zijn en hebben daardoor steeds meer moeite om zich aan de maatregelen te houden. Ergens logisch, maar ook totaal onlogisch omdat door de ongehoorzame mens de corona-ellende alleen nog maar langer duurt. En nu dus weer strengere maatregelen. Weer meer tijd met jezelf doorbrengen.

Als jij een van die mensen bent die moeite heeft met alleen zijn heb ik een mooie opdracht voor je. Beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf (schrijf bij voorkeur uit met pen en papier):

  • Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Wat vind jij van jezelf in vergelijking met wat andere mensen van je zeggen te vinden?
  • Wat denk jij over jezelf los van de mening van anderen?
  • Welke verwachtingen heb jij van jezelf die je hebt meegekregen uit je omgeving die je eigenlijk los wil laten?
  • Welke dingen doe je omdat het van je verwacht wordt en om je omgeving tevreden te stellen?
  • wat vind jij zelf belangrijk in jouw leven?
  • Wat heb jij nou altijd al willen leren waar je normaal maar geen tijd voor vrij kan/wil maken?
  • Waar ben je goed in en waar wil je jezelf verder in ontwikkelen?
  • Welke eigenschappen beschik jij waar de wereld wel wat meer van zou kunnen gebruiken? Hoe zouden deze eigenschappen jouzelf ten goede kunnen komen in deze tijden?
  • Schrijf eens uit hoe jij deze waardevolle eigenschappen meer voor jezelf kan leren inzetten wanneer je tijd met jezelf doorbrengt.

Hopelijk haal je uit je eigen antwoorden inspiratie om je tijd op een prettige en helpende manier in te vullen! Luister naar jezelf, geef gehoor aan je verlangen en je zult zien dat jij met iedere stap dichterbij de beste versie van jezelf komt.


Mijn naam is Ráchel Jonkers, sociaal pedagogisch hulpverlener, ervaringsdeskundige en  hoogsensitiviteit coach. Kun jij wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? Neem contact op via het contact formulier of mail jouw hulpvraag naar info@tourmalinecoaching.nl of bel 0638408842.