Selecteer een pagina

Heb jij al ooit gehoord van “Binaural Beats”? met Binaural Beats wordt door middel van geluid je hersenstam gestimuleert. Met de Binaural Beats is het de bedoeling dat hersengolven geactiveerd worden. Er worden 2 verschillende frequenties afgespeeld, 1 voor je linkeroor en de andere voor je rechteroor. Hiermee kun je hersengolven activeren. Het verschil tussen de tonen die aan je oren getoond worden zorgen ervoor dat je brein een verschiltoon genereert. Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan een van de hersengolven die weer overeenkomen met een bepaalde staat van bewustzijn. De frequenties zijn Alfa, Beta, Delta, Gamma, SMR en Theta brengen je dus allemaal in een bepaalde staat van bewustzijn. Binaural beats zijn te vinden op youtube zodat ook jij in een bepaalde staat van bewustzijn kan komen wanneer dit even niet automatisch lukt of wanneer je overprikkeld bent.

De alfa golven liggen tussen de 8 en 12 Hertz en zorgt er voor dat jij je op alerte wijze beter kan concentreren en een hogere alertheid ervaart. Alfa golven moeten wel met een klein percentage beta golven gepaard gaan omdat je anders te weinig activiteit ervaart. Je ervaart zo dat je beter na kan denken, scherper kunt waarnemen, en makkelijker kunt studeren of een hobby uitoefenen. Je voelt een innerlijke rust waardoor je nieuwe informatie beter opneemt. Ook zorgen alfa golven ervoor dat je minder angst en agressie ervaart, je emoties zijn meer in evenwicht.

Beta golven liggen tussen de 16 en 38 Hertz en hebben voornamelijk te maken met je survivalmechanisme, gericht op de buitenwereld. Je bent in staat om snel tot actie te komen en oplossingsgericht te werk te gaan. Wanneer een mens zelf beta golven produceert is er sprake van nervositeit en spanning, het geheugen werkt minder goed. Ook mensen die last hebben van hyperactiviteit produceren meer dan gemiddeld veel beta golven. Het positieve effect op je vermogen om keuzes te maken en oplossingen te bedenken maar de combinatie van spanning en nervositeit geven aan dat er meer adrenaline wordt aangemaakt waardoor er een grotere sprake van alertheid is, echter verlies je in deze kick het vermogen om gedachtes en observaties goed naar het langer termijn geheugen te sturen. Beta golven zijn dus niet geschikt om te studeren en stof goed op te slaan en om lekker te ontspannen, het is juist even die kick die je nodig hebt om snel te handelen en tot oplossingen te komen.

SMR (Senso-Motorisch Ritme golven) liggen tussen de 12 en 16 Hertz. Zoals het woord al zegt: sensomotorisch zul je meer rust ervaren met deze frequenties. Motorisch, dus lichamelijk, reageer je efficiënter op de zintuigelijke informatie die je ontvangt (Senso = zintuigen; horen, zien, ruiken, proeven, voelen).

Theta golven liggen qua frequentie tussen de 4 en 8 Hertz. Deze golven worden het vaakst gemeten vlak voordat je wakker wordt of in slaap valt. In deze toekomst zie vaak gebeurtenissen van de afgelopen dagen of voorbij komen. De golven worden ook vaak gemeten wanneer mensen aan het dagdromen zijn.
Je ziet helderder wat goed en fout is gegaan of je krijgt een nieuw inzicht. Veel mensen hebben de beste ingevingen. Je kan vaak op de automatische piloot handelingen verrichten doordat je handelt vanuit je onderbewustzijn, en deze handelingen of ideeën zijn niet beschikbaar voor je bewuste deel. Theta golven roepen dus een nieuwe manier van creatief zijn op.

Delta golven zijn de langzaamste hersengolven, ze liggen namelijk tussen de 0,5 en 4 Hertz. De golven komen vaak voor bij baby’s tijdens een diepe slaap. Volwassenen kunnen beïnvloed door delta golven zich vaak hun vroegste jeugdherinneringen herinneren.
Gamma golven worden pas sinds de laatste 10 tot 15 jaar erkend, want eerst werden ze gerekend tot de hoge Beta Golven. De Gamma golven beginnen pas bij 38 Hertz. en gaan ver door richting 80 Hertz. In de gamma staat is er een sterke mentale activiteit zoals waarneming, oplossen van problemen, angst en bewustzijn.

Om je een eindje op weg te helpen staan hieronder wat links naar youtube met Binaural Beats die speciaal gemaakt zijn om een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken!